banner dakwahyu
dakwahyu.com - Dahsyatnya solat subuh (disaksikan oleh para malaikat)
Islami

Dahsyatnya solat subuh (disaksikan oleh para malaikat)

Oleh Deni Apriana pada 13 August 2015

Allah swt berfirman, yang artinya, "Dirikanlah solat dari sesudah matahari tergelincir sampai gelap malam dan (dirikanlah pula solat) subuh. Sesungguhnya solat subuh itu disaksikan (oleh malaikat)." (al-isra: 78)

Abu Hurairah r.a meriwayatkan, dari nabi Muhammad saw beliau bersabda, yang artinya: "Malaikat malam dan malaikat siang silih berganti menjumpai. mereka berkumpul dalam solat subuh dan solat ashar. Para malaikat malam naik. Kemudian Allah bertanya, sedang dia lebih mengetahui terhadapmu, "Bagaimana keadaan hamba-hamba-ku saat kamu tinggalkan?" mereka menjawab, "Kami menemui mereka sedang mengerjakan solat dan kami meninggalkan karena sedang mengerjakan solat." (HR. Bukhari dan Muslim)

Bila kita adalah anak, kita pasti senang bila prestasi kita diketahui oleh orang tua. Bila kita adalah siswa, kita pasti juga senang bila prestasi kita diketahui oleh guru kita. Demikian pula saat kita adalah bawahan, kita pasti teramat senang bila atasan mengetahui prestasi kita di kantor.

Tanpa harus mengutus para malaikat malam dan malaikat siang, sebenarnya Allah sudah mampu mengawasi perbuatan (amal) kita. Allah maha tau terhadap segala apapun yang kita perbuat. Baik kita menampakan atau menyembunyikan. Baik kita mengikrarkan maupun menutup nutupinya, Allah tetap mengetahuinya. Bahkan, tidak hanya perbuatan yang sudah kita lakukan, sekedar lintasan hati pun, dia juga mengetahuinya.

Bila prestasi kita dilihat atasan saja, kita senangnya bukan main. Tidak senangkah bila prestasi kita dilihat oleh Allah? Tidak senangkah bila amal baik kita dilaporkan oleh malaikat kepada Allah? maka, berlomba loba lah untuk mendatangi solat subuh ini. solat yang istimewa dan malaikatpun menyaksikannya.

Sumber: Dahsyatnya bangun pagi, tahajud, subuh & dhuha
Penulis: Fadlan al-ikhwani

Komentar